Посетете ни и в социалните мрежи

Почивка в сърцето на планината 6 дни, 5 нощувки .

Пролетна ваканция – 4-9 Април 2022

ПБ „Панорама“ – Пампорово

Почивна база “Панорама” се намира на 5 км от центъра на гр. Смолян и на 8 км от ски пистите на к.к. Пампорово. Разположена е в живописната местност „Смолянски езера“ (1300 м н.в.), сред тишината и спокойствието на гъста борова гора.Подходяща е за организиране на зелени и бели училища, фирмени мероприятия, семинари и ваканции в сърцето на природния феномен Родопи.

„Панорама” е с общ капацитет от 67 места. Настаняването е в стаи с по 2, 3 и 4 легла със самостоятелни и етажни санитарни възли.На разположение на гостите са учебна зала с капацитет от 30 места, обширен двор подходящ за игри и занимания на открито и паркинг.

Базата разполага със собствена кухня и столова, храната се приготвя на място. Предлаганото меню е съобразено с Наредбата за здравословните принципи и изискванията към безопасността и качеството на храните и Рецептурника за ученическите столове и бюфети.Забележителности в близост до ПБ ”Панорама”:

Разположен в подножието на връх Снежанка (1650 м н.в), к.к. Пампорово е модерен и популярен ски курорт. В региона се намират едни от най-впечатляващите туристически забележителности в България – пещерите Дяволско гърло, Ухловица и Ягодинска пещера. Тук може да посетите уникалните природни феномени – Смолянските езера, Каньона на водопадите, скала Невястата. В близост до ПБ “Панорама” (5км) се намира гр. Смолян, известен със своя Планетариум, Регионалния исторически музей и архитектурните си резервати.

Спорт и забавления:

 • Детска анимация
 • Зимни забавления и игри
 • Летни занимания
 • Туристически преходи
 • Спортни турнири
 • Разучаване  на индивидуални и колективни видове спорт

Приложни и изящни изкуства

 • Арт ателиета
 • Крафт занимания

Театър и вечери на таланта

 • Индивидуално представяне на всеки участник с номер или талант
 • Конкурс шантава прическа
 • Вечер на таланта
 • Дискотека

Историческо наследство

 • Посещения на културни и исторически места и паметници

Варианти за екскурзии и места за посещение

Асенова крепост е това величествено здание, което ви приветства от скалистия хълм на река Асеница, минути преди да се гмурнете в трафика на Асеновград. Историята й е стара калкото света и богата като тракийските царе. В миналото е била известна като укрепеното селище Петрич (каменна крепост). По-късно получава новото си име в знак на признателност към цар Иван Асен ІІ, който я доизгражда. Именно той построява и двуетажната църква „Св. Богородица Петричка“, която днес се издига в автентичен вид сред останките на крепостта.
Вековният символ на Асеновград води началото си от V-ІVв пр. Хр. Първата копка е направена от траките, които избират непрестъпния район за свое убежище. По-късно през XIII век цар Иван Асен ІІ превръща крепостта в истински дворец със собствена армия и дори администрация. Делото на българския владетел е увековечено в осемредов надпис, изсечен в скала близо до входа. Той гласи: „В лето 6739/1231/, индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град.“

Палеонтологичен музей

Палеонтологичният музей в Асеновград е един от най-интересните музеи в страната. Основан е през 1990г като филиал към Националния природонаучен музей в София.
Експозициите на музея започват с посветена на безгръбначните организми и техните останки сбирка. Различни видове гръбначни животни, обитавали района на Родопите в далечното минало- носорози, жирафи и газели, което дава информация за климата през този период и разнообразното животинско царство.
В Палеонтологичния музей в Асеновград се пази единственият запазен цял скелет на хиена, откриван в България, както и единствената изцяло запазена глава на Саблезъб тигър (Smilodon). Тук се намира и единственият в цял свят изцяло запазен скелет на тигър Метаилурус. Заради важността на експоната в музея в Асеновград е показано негово копие, а оригиналът е в хранилищата на Националния природонаучен музей.

Поредната единствена по рода си находка на музея е горната челюст на животното Калиманция Булгарика (Kalimantsia bulgarica).

Музеят в Асеновград пази и вкаменелост от маймуната Месопитикус Делсони, която е една от най-добре запазените в света.

На първия етаж е разположен и най-интересният експонат за посетителите на музея – Динотериум (Deinotherium giganteum Kaup). Това е огромно хоботно животно, което е обитавало блатистите райони преди 8 млн. години, тежало е повече от 12 тона. Находката е уникална по рода си, тъй като в цял свят има едва пет запазени подобни скелета.

Забележителности в Смолян – Планетариум

Знаете ли, че най-големият планетариум в България, се намира именно в Смолян? В него можете да наблюдавате звездите, дори през деня. Кръглата звездна зала с таван, във формата на купол, ще ви пренесе в друг свят. Най-голямата атракция в планетариума е телескопът-рефлектор, скрит под 3-метровия купол на обсерваторията.

Екопътека Невястата и скала „Невястата“ и манастир „Св. Пантелеймон“.

Исторически музей

Това е най-големият и най-старият музей в Родопите, създаден в далечната 1935 г. В него се събрани информация и артефакти от древността до наши дни. Там ще научите повече за траките, живели по тези земи, както и какво се е случвало в Родопите през Праисторията и Средновековието. Музеят има и етнографска експозиция, в която ще се запознаете с традиционни български занаяти (тъкачество, медникарство, ковачество), с празниците, обредите и красотата на родопската архитектура.

Старият чинар-на цели 300 години

Смолянски водопад и каньона на водопадите

Смолянски езера- разходка  до най-прочутите забележителности в Смолян. Разположени са по долината на Черна река. Има изградена екопътека „Трите смолянски езера“, която включва Тревистото, Бистрото и Мътното езеро.

В програмата могат да бъдат включени посещение на забележителности: Смолянски водопад, Екопътека Невястата, Смолянски езера и Асенова крепост, Палеонтологичен музей и много други атракциони.

Какво ще правим:

-Ще си говорим за зимната планина и оцеляването.

-Ще се научим как да се обличаме.

-Каква екипировка да носим

-Как да се ориентираме

-Кои са опасностите през зимата и как да ги избягваме

– Ще се научим как да оказваме първа помощ на пострадало другарче

-Ще правим снежни преходи

– Ще играем

-Ще се забавляваме

-Ще творим нашите Ледени кралства

– Ще се наслаждаваме на природата, зимните картини

– Ще се пързаляме със  ски и шейни

-Вечер ще си разказваме истории край камината, ще рисуваме, творим и играем настолни игри.

-Ще създаваме нови приятелства

Необходима екипировка:

Зимни якета -2бр

Зимни панталони-2бр

Шапки и ръкавици

Зимни обувки/ботуши/апрески

Чехли или леки маратонки за в хижата

Топли дрехи- няколко чифта

Удобни дрехи за в хижата

Чорапи-тънки и дебели

Тоалетни принадлежности, хавлия, Челник

Пакетът включва: осигурен транспорт, нощувки, храна, застраховка, анимация, посещения на забележителности

Мениджър анимация: Десислава Стоянова, Тел: 0885567997

e-mail: info@intellectualkids.com