Посетете ни и в социалните мрежи

Приключения в Дряновски манастир

Уйкенд за деца от 8-14 години

Какво по-хубаво от приключение сред природата. Отвесни скали, каньони, реки с водопади и прохладни вирчета, пещери и мнооого история и култура.

Елате с нас! JРайонът около Дряновския манастир представлява красива клисура, образувана от река Дряновска, врязала високите скали наоколо, които са част от платото Стражата. Интересно за целия район е дълголетната му история. Тук са открити следи от живот още от старокаменната епоха (100 000 – 10 000 г. пр. н. е.). Установено е, че от старожелязната епоха до Античността, основни обитатели са били траките. По-късно, когато тези земи са били в пределите на Византия, са изградени две крепости в близките местности Боруна и Града. Крепостите са изоставени през 5-ти век по време на славянското нашествие, но по-късно, когато влизат в пределите на българската държава се обитават и използват отново.

Смята се, че манастирът е създаден през 1206 година, когато нашият цар Калоян пренесъл мощите на един светец – св. Махаил Воин – от Потука (предполага се, че това е днешен Батак) в патриаршеската катедрала „Св. Възнесение“ в столицата Търново. При пренасянето на тези мощи, се случва така, че цялата процесия пренощува край река Дряновска и след това на това място е издигнат манастира.

От тогава до днес, Дряновският манастир е важен просветен и културен център. Като повечето български манастири, той е бил разрушен по време на турското робство и възстановен отново през 19-ти век.

Манастирът заема важно място по време на Априлското въстание. В него се води дълга и тежка битка между българските бунтовници начело с поп Харитон, и турците.

За съжаление, повечето от нашите въстаници загиват геройски в тази битка, а няколко години след нея в тяхна чест е построен паметникът-костница, който може да се види и днес пред храма на манастира.

Ден 1. Тръгване сутринта от гр. Стара Загора, пристигане и настаняване в хижа Бачо Киро.

Преход до манастир ‘‘Свети архангел Михаил‘‘. Разглеждане на забележителности: манастира и зоопарка към него, костницата, посещение на музея към манастира с беседа за историята на Дряново и участието на четата на Поп Харитон в Априлското въстание.


Обяд. Почивка

Посещение на пещера Бачо Киро, беседа за образуването на пещерите, чудесата на подземния свят и живота на прилепчето Батман.Вечеря в хижата. Вечер на талантите и дискотека.

Ден 2.  Закуска.

Разходка по каньона на река Андъка. Беседа за флората и фауната , събиране на материали за хербарий. Изграждане на биваци. Посещение на крепост Боруна, Пейката на влюбените и скална тераса с панорамна гледка над Дряновския манастир.

Необходима лична екипировка:

 • Раница,
 • Подходящи дрехи- бельо, тениски къс и дълъг ръкав, според сезона
 • Долнища –къси и дълги, според сезона
 • Обувки –2 чифта
 • Полар или горнище, дебела блуза
 • Яке
 • Дъждобран
 • Шапка
 • Лични принадлежности
 • Слънцезащитен крем
 • Репелент
 • Челна лампа или фенерче

Какво ще правим:

– ще се катерим

– ще ходим по пещери

– ще посетим и видим интересни места и музеи

– ще намерим много нови приятели и се смеем

– ще учим нови неща и ползваме на практика наученото в училище

– ще се научим да бъдем отговорни и да си помагаме

Таксата включва:

-Транспорт с автобус

– Програма за курса, такси и входни билети

– Групова застраховка;

– Квалифицирани инструктори

-Храна осигурена от фирма за кетъринг

Опция:

Посещение на Етъра, Габрово, паметника Шипка и/или Бузлуджа.

Програмата може да се направи за два или повече дни.

Възможност за организиране на :

 1. Скално катерене за начинаещи
 2. Запознаване с ТЕВ- техника на единичново въже в пещери и пропасти
 3. Влизане в неосветена пещера.

Цена:  

За записване и информация:

Десислава Стоянова

GSM: 0885 567997